Gegarandeer een gezond binnenklimaat | Bekijk producten

Munt

Wat is de kwaliteit van binnenlucht en waarom zou je het moeten meten?


Slechte binnenluchtkwaliteit (IAQ) kan onze gezondheid beïnvloeden, variërend van slaperigheid tot ernstige gezondheidsproblemen. Het monitoren ervan geeft ons de kans om actie te ondernemen voor meer energie, comfort en gezondheid.

Wetenschappelijke studies tonen aan dat we 90% van ons leven binnen doorbrengen, waar de concentratie schadelijke stoffen 2-5 keer hoger is dan buiten. Onderzoek door de Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) onthult verhoogde niveaus door synthetische materialen, luchtdichte eigenschappen en huishoudelijke producten.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is binnenluchtvervuiling verantwoordelijk voor 2,7% van de wereldwijde ziektelast, met jaarlijks 1,4 miljoen doden door luchtwegaandoeningen.

Ondanks de ernst van het probleem zijn velen zich niet bewust van luchtkwaliteit. Meer bewustzijn kan een beweging creëren om de volgende generatie te beschermen tegen ziekten zoals longkanker en astma.

Veelvoorkomende binnenluchtpolluenten zijn onder andere VOC’s en CO2. Monitoring en actie zijn essentieel voor een gezondere binnenomgeving.

Waarop moeten we letten en waarom? Luchtkwaliteitsmonitoring omvat metingen van potentieel schadelijke stoffen en omstandigheden die de luchtkwaliteit bepalen. Chemische stoffen (VOC’s) in schoonmaakproducten en meubels kunnen korte- en langetermijnproblemen veroorzaken. Langdurige blootstelling aan kooldioxide kan productiviteit verminderen en slaperigheid vergroten.

Monitors meten ook luchtvochtigheid, temperatuur en luchtdruk, die invloed hebben op gezondheid en prestaties. Simpele acties zoals ventileren, het gebruik van lage-emissiematerialen en het onderhouden van een stofvrije ruimte dragen bij aan betere luchtkwaliteit.

Het nemen van verantwoordelijkheid voor de luchtkwaliteit verbetert het welzijn en de productiviteit.